+31 6 48 66 40 80
·
Stuur een e-mail
·
08:00-22:00 uur

Mediation

Mediation

Bij mediation probeert u een conflict, onenigheid of meningsverschil op te lossen onder begeleiding van een mediator. Bij mediation ligt de nadruk op het oplossen van het conflict en op de samenwerking in de toekomst. Natuurlijk geldt er geheimhouding. Zaken en gesprekken die tijdens de mediation aan bod komen, worden niet buiten de mediation bekend gemaakt, gebruikt en toegepast. 

Beide partijen zitten vrijwillig om de tafel, wat inhoudt dat zij de mediation op ieder moment kunnen beëindigen. Dit geldt overigens ook voor de mediator. Een andere manier om uw probleem op te lossen is om een rechter een beslissing te laten nemen, door middel van een juridische procedure. Mediation heeft echter een aantal voordelen:

   
Juridische procedure Mediation
Duurt lang (maanden/jaren) Kan kort (dagen/weken)
Kostbaar Goedkoper
Win – verlies Win – win
Alleen juridische belangen Alle belangen

De mediator

De mediator heeft een onafhankelijke en onpartijdige rol en faciliteert het gesprek. Dit houdt in dat vrijuit gesproken kan worden en partijen de mogelijkheid krijgen om ‘eerlijk’ met elkaar in gesprek te gaan.

De mediator zorgt voor de structuur in het gesprek en bewaakt de balans. Hij/zij luistert, vat samen en stelt vragen waardoor er wederzijds meer begrip ontstaat voor elkaars opvattingen en belangen. Dit biedt de gelegenheid om de strijd los te laten en samen naar een oplossing te zoeken.

De onpartijdige rol van de mediator zorgt ervoor dat partijen echt zelf in staat zijn om tot duurzame oplossingen te komen en om de samenwerking in meer of mindere mate een positief vervolg te geven. Hiermee is het gesprek dus niet alleen gericht op het oplossen van het conflict, maar ook op het herstellen van de relatie.